De Sluitertijd in de Fotografie: Wat het is en hoe je het gebruikt

De sluitertijd is een cruciaal element in de fotografie dat invloed heeft op hoe beelden worden vastgelegd. Het bepaalt hoe lang de sensor van de camera wordt blootgesteld aan licht en speelt een belangrijke rol in de creativiteit van de fotograaf. In deze sectie gaan we dieper in op wat sluitertijd precies is, hoe het werkt en hoe je het kunt gebruiken om je fotografie naar een hoger niveau te tillen.

Wat is sluitertijd.. 

Ik leg het begrijp sluitertijd altijd uit als de gordijnen in je huiskamer. Wanneer je kamer op het zuiden is gericht, heb je in de zomer, op een zonnige dag veel licht in de kamer wanneer de gordijnen open zijn. Tot je de gordijnen dicht doet. Kijk je een fractie van een seconde naar buiten door je gordijnen opzij te doen, dan komt in die tijd een straal ligt in de kamer. 

 

De sluitertijd vind je in de vorm van lamellen voor de sensor of voor de spiegel van je camera. Dat is afhankelijk of je een spiegelreflex hebt of een systeemcamera.

 

Bij diafragma wordt dus bepaald hoeveel licht op de sensor komt, maar bij sluitertijd wordt bepaald hoe lang licht op de sensor komt. 

 

SLUITERTIJD

Sluitertijd is de periode waarin de sluiter van een camera openstaat om licht op de sensor toe te laten. 

Dit kan variëren van een fractie van een seconde tot meerdere seconden, afhankelijk van de opname-instellingen. Een korte sluitertijd (bijvoorbeeld 1/1000 seconde) laat minder licht binnen dan een lange sluitertijd van bijvoorbeeld 1 seconde. 

BELICHTINGSDRIEHOEK

 

Om de sluitertijd effectief te gebruiken, is het belangrijk om te begrijpen hoe het samenwerkt met andere instellingen zoals diafragma en ISO. Dit wordt ook wel de belichtingsdriehoek genoemd. Wanneer je de sluitertijd aanpast, moet je mogelijk ook het diafragma of de ISO-waarde veranderen om een goed belichte foto te krijgen. Bijvoorbeeld, als je sluitertijd op 1/125e staat en je diafragma op f/5.6 en je foto is goed belicht, moet je, bij het instellen van de sluitertijd op 1/500e ( dat is 2-stops korter) je diafragma 2 stops groterinstellen omdat je dan meer licht nodig hebt.

 

Het experimenteren met verschillende sluitertijden in verschillende situaties helpt de effecten te begrijpen en de techniek te verbeteren. Ga eerst eens oefenen in de keuken, de keukenkraan helpt al bij het leren van de sluitertijd en het diaframga. Zet bijj te  weinig lichtde ISO wat hoger. 

Creatieve toepassingen van sluitertijd

 

Met een lange sluitertijd komt er langer licht op je sensor. Maar ook worden bewegingen in die lange tijd als een soort film vastgelegd. Je krijgt met lange sluitertijden bewegings-onscherpte. Naast het vastleggen van beweging, kan sluitertijd ook creatief worden gebruikt om unieke visuele effecten te creëren. Zoals stromend water en lichtsporen. 

 

We gebruiken vaal lange sluitertijden om de beweging van water vast te leggen, waardoor het een gladde, zijden uitstraling krijgt.

 

BIj de foto hiernaast heb ik een lange sluitertijd gebruikt die een lichtspoor maakt van een auto die voorbij komt. Wel op statief zetten, want anders is het hele beeld onscherp door bewegingsonscherpte.  Al heb je nog zo'n vaste hand, dit lukt echt niet meer uit de hand.  

TOT WANNEER UIT DE HAND FOTOGRAFEREN?

Om uit de hand te kunnen fotograferen met een lange sluitertijd heb je bij lange sluitertijden een statief (of iets dat als dusdanig kan funcioneren) nodig. De richtlijn daarvoor is: De brandpuntafstand van je lens = het getal waarmee je uit de hand kunt fotograferen. 

 

Dus met een 50mm kan ik uit de hand fotograferen met 1/50e en met een 200mm lens kan ik uit de hand fotograferen van af 1/200e

 

Wanneer je IS (image stabilisatie) hebt kun je soms nog een stop extra gaan. 

Hierboven de "stops"van de sluitertijd. Een mens fotografeer ik met een sluitertijd van ca. 1/125e, dieren rond de 1/200e maar tijdens macrofotografie van insecten zit ik wel op 1/500e.  Een panningfoto maak ik uit de hand met een sluitertijd van 1/30e en bij avondfotografie heb ik vaak de camera op 15 sec. staan. Dit is overigens het secondeteken op je camera "  dus 15 ".

Neem Contact met Ons Op

Heeft u vragen het volgen van een cursus? Neem gerust contact met ons op.